Dékarho Δέκαρχο "onbaşı" köy
-
Ksánthi (İskeçe) -
Ksánthi GR■ Yunanca isim Beyobası adının ’Bey Ombasi > Onbaşı’ olarak yorumlanmasından türemiş görünüyor.
SN■ Koord: 40° 59' 27'' D, 24° 49' 39'' K
Ehínos Εχίνος köy
-
Ksánthi (İskeçe) -
Ksánthi GR■ Batı Trakya’nın en büyük Türk yerleşimlerinden biridir.
SN■ Mustafçova ilçesinin en büyük Pomak yerleşimidir. Türk adı siyasidir.
metonio■ Koord: 41° 16' 43'' D, 24° 58' 10'' K
Genisaía Γενισαία köy
-
Ksánthi (İskeçe) -
Ksánthi GR■ Osmanlı döneminde bölgenin idari merkezi ve başlıca Türk yerleşimi olan kasaba, 19. yy ortalarında sancak merkezinin İskeçe’ye (Ksanthi) taşınmasıyla önemini kaybetti.
SN■ Koord: 41° 3' 42'' D, 24° 57' 37'' K
Grígoro Γρήγορο köy
-
Ksánthi (İskeçe) -
Ksánthi GR■ Yelkenciler adı Yunan kayıtlarına Erkenciler olarak geçmiş ve bundan tercüme ile Grigoro (`erkenci`) adı benimsenmiştir.
SN■ Koord: 41° 7' 18'' D, 25° 0' 24'' K
Kastanotó Καστανωτό köy
-
Ksánthi (İskeçe) -
Ksánthi GR■ Türkleşen Slav köylerinden biriydi. Takriben 75 hâneli olan köyün halkı mübâdele ile 2-3 sülâle Karamürsel Ereğli'de 5-6 sülâle Büyükçekmece Tepecik'te 1-2 âile de Samsun Tekkeköy'de iskân edilmiştir. Ereğli'de iskân edilen genç kızların sâdece alet edevat isimlerini slavca olarak söyleyebildikleri not edilmiştir (Dilde asimilasyon tespiti). Samsunlu Helenlerin iskân edildiği bu köy, 1944'te Bulgaristan tarafında bombalanmış ve bunun üzerine Paschalia (Bayramlı) köyüne taşınmış olmalı.
Manav■ Bu çevreden gelip de Boyova köylüleri dışında Türkleşen Slav diyeceğiniz hiçbir topluluk görmedim. Ayrıca alet-edevat isimlerini Bulgar/Makedon dilinde söyleyebiliyor olmaları bunu doğrudan dilde asimilasyon tespiti haline getirmez, zira Balkan Türklerinde de bazı çeşitli alet ve edevat isimlerinde Slav etkisi bulunabiliyor. Boyovalılar ise çevre Türk köyleriyle yüzyıllardır kız alıp verdikleri için Türkleşmeleri kaçınılmaz olmuştur.
metonio■ Koord: 41° 13' 29'' D, 24° 32' 50'' K
Ksánthi il
-
Ksánthi (İskeçe) -
Ksánthi GR■ 20. yy başında kısmen
Türk yerleşimi. Kısmen
Türk yerleşimi
■ Antik Ksantheia kenti yakınında bulunan yerleşim Tanzimat döneminde Yenice-i Karasu kazasının idari merkezi olduktan sonra gelişme gösterdi. Halen şehir nüfusunun yaklaşık üçte biri, il nüfusunun ise büyük bölümü Türk ve Pomaktır.
SN■ Koord: 41° 8' 20'' D, 24° 53' 13'' K