Burhan köy
-
Gemerek -
Sivas■ Yakındaki Dendil köyü gibi, Boşnaklar ekseriyet olup kısmen I. Cihan Harbi devrinde Erzurum tarafından gelen Sünni Türk nüfus da vardır.
C.G.■ Koord: 39° 15' 42'' D, 36° 2' 13'' K
Çatköy köy
-
Gemerek -
Sivas■ Şu an köy olan Kızılcaova ve Sığırkuyrugu Çatköy’e bağlı mezra statüsündeydiler. Sonraki yıllarda yönetim Çerkesleri ve Bulgaristan göçmenlerini Çat köyüne iskan etti. Çerkesler köyde kalmayip başka bölgelere gitmişler; Bulgaristan göçmenlerinden 8-10 hane Çat'ta kalmıştır.
Türk22■ Rum Ortodoks halkının Makedonya bölgesindeki Thiriopetra köyünde iskânlı olduğu rivâyet edilir.
Manav■ Koord: 39° 25' 52'' D, 35° 55' 45'' K
Çepni belediye
-
Gemerek -
Sivas■ 19. yy sonunda 160 hanede 1000 kadar Ermeni nüfusu olan büyük bir köy idi. Çepni Türklerinin bu yörede bulunduğuna dair bir belirti yoktur.
SN■ İsmi ilk kayda geçtiği tarihten itibaren Çepni olmasına rağmen eski bir Ermeni köyüdür. Ermenilerden bir kaç hane nüfus Müslüman olarak kalmış, geri kalan nüfus köyü terk etmiştir. Yerlerine çevre bölgelerden Alevi ve Sünni Türkler yerleşmiştir.
metonio■ Koord: 39° 18' 34'' D, 36° 3' 5'' K
Dendil köy
-
Gemerek -
Sivas■ Karadağ'da vâli Boško Boškoviç'in suikastından sonra zulm görmekten çekinen Müslüman Slavlar Kolašin ve Bijelo Polje'nin belli yerlerini 1924 senesinde terketmeye başlarlar.
Manav■ Boşnaklar ekseriyet olup kısmen I. Cihan Harbi devrinde Erzurum tarafından gelen Sünni Türk nüfus da vardır.
C.G.■ Koord: 39° 18' 1'' D, 35° 59' 29'' K
Eskiyurt köy
-
Gemerek -
Sivas■ Gemerek İlçesi'nin nüfusunun tamamı Alevi olan tek köyüdür
Türk22■ Köy 19. yüzyılda Alevi Ceritler tarafından kurulmuştur. Köyü kuranlar Adana'dan, Kayseri'ye oradan da Avşarlarla yaşadıkları çatışmalardan dolayı buraya yerleşmiştir.Ayrıca Eskiyurt'un yanında yer alan Keklicek köyü de aynı soydan gelmektedir fakat 20.yüzyılda Sünnileştiğinden Gemerek'in tek Alevi köyü Eskiyurttur. Köyde Ceritler'den sonra en büyük 2. topluluk Abdallar'dır. Köyde eskiden önemli miktarda Kürt-Aleviler de yaşardı fakat büyük çoğunluğu göçmüştür kalanlarıysa Türkleşmişlerdir.
Mursallı■ Koord: 39° 22' 53'' D, 36° 8' 40'' K
Gemerek ilçe
-
Gemerek -
Sivas■ 20. yy başında kısmen
Ermeni yerleşimi.
■ Roma dönemi yol rehberlerinde (Itinerarium Antoninum vd.) Armaxa/Armaca olarak yazılan yer Gemerek veya yakını olmalıdır. İsim Kamarak veya benzeri bir adın deformasyonu olabilir. ■ Eprigyan’a göre (II.387) şimdiki kasaba 16. yy başlarında Kilikya’dan gelen 20 hane Ermeni tarafından kurulmuş olup, 19. yy sonunda üçte iki oranında Ermeni nüfusa sahipti. Ermenice Garmirk veya Gamirk, merkezi Kayseri olan Kapadokya ülkesinin adıdır. Garmrag/Gamrag `Kapadokyacık` anlamında olabilir.
SN■ Gemerek (كمرك - گمرك - گمه رك) ismini açıklayıcı herhangi bir yazılı kaynak bulunamadı. Ali Cevad’a (? -1914 İstanbul) göre Tonus ilçesinin beldesi olan Gemerek’in adının nereden geldiği bilinmemektedir . Ayrıca Gemerek ismine Gaziantep’te (Belge 1) de rastlamaktayız . Halk tarafından kabul edilen Kemer-i Ak kelimesinin zamanla değişerek Gemerek ismini aldığı söylenmekte fakat akademik ve mantıklı bir geçerliliği olmadığı için biz buna itibar etmiyoruz.
obirtarihci■ Koord: 39° 11' 2'' D, 36° 4' 4'' K
Karaağıl köy
-
Gemerek -
Sivas■ Gemerek yakınındaki diğer Karaağıl'dan (şimdi Beştepe) ayırmak için Türkmen Karaağıl adı kullanılır.
SN■ Koord: 39° 11' 4'' D, 36° 14' 28'' K
Öziçi köy
-
Gemerek -
Sivas■ Sıyırmalı, Abdurrahmanlar, Aşağı ve Yukarı Kazak adlı alt-köyleri içerir.
SN■ Koord: 39° 13' 22'' D, 36° 16' 38'' K
Yeniköy köy
-
Gemerek -
Sivas■ Köyde yakın geçmişte Ermeni yerleşimine ait izler, Ermenice graffitiler vardır.
SN■ Koord: 39° 6' 35'' D, 36° 21' 54'' K