Bakış mahalle
-
Elbistan (
Gücük bucağı) -
Kahramanmaraş■ Elbistan'ın vaktiyle en büyük Kürt Alevi köyü idi.
SN■ Kurmanci konuşurlar. Sinemilli aşiretinin Şemsikan koluna mensup olup Kürt aşiret konfederasyonu olan Milanların bir şubesidirler. Sinemilliler Urfa başta olmak üzere doğu, güneydoğu, Irak ve Suriye'de mevcut bulunan Milli aşiretinin koludurlar. Milliler Alevi, Sünnî ve Ezididirler. Elazığ Adıyaman üzerinden bugünki yerleşim yerine 250 sene önce geldikleri rivayet edilir. Köyde Parçikan, Burikan ve Çakalan aşiretinden Sünnî kökenli aileler de bulunur. Bugün itibariyle Alevileşmişler.
Mamo■ Koord: 38° 8' 9'' D, 37° 23' 21'' K
Gözecik mahalle (Sevdili bağ)
-
Elbistan (
Gücük bucağı) -
Kahramanmaraş■ Köy halkı Alevi Kürttür. Çerkes ulusu ile bilinen bir alakaları yoktur.
SN■ Kürd-Alevi Kurecîkan Aşireti Çerkezan'lar 100 senedir Malatya/Akçadağ'a bağlı Bekiran/Bekiruşağı köyünden ayrılıp yerleşmişlerdir buraya. Çerkezan köyü/mezrası sakinleri bilinen Çerkez halkı ile alakası olmayıp, Çerkezan ismi sadece 'Çerkez' şahıs isminden türemiştir.
yalcin■ Koord: 38° 11' 43'' D, 37° 28' 49'' K
Kantarma mahalle
-
Elbistan (
Gücük bucağı) -
Kahramanmaraş■ Özellikle Maraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde egemen bir konuma sahip olan Kürt dilli Alevi Sinemilli aşiretinin dede sülalesi bu köylüdür.
SN■ Alewi-Kürt dede aşireti ocağı Sinemilli merkezi. Rivayet odur ki 700 yy önce Harput'ta bulunan bir gümüş madeni yakınlarında bir topluluk yaşamaktaydı. Bu topluluğun üyesi olan hamile bir kadın diri diri toprağa gömüldü. Kadın, mezarda (Kürtçede mezar: Sin) çocuğu doğurdu ve emzirmeye başladı. Sonunda bir yolcu, çocuğun ağlamasını duyup mezarı açmaları için köylüleri topladı. Kurtarılan çocuk büyüdü ve
yalcin■ Sinemilli aşiretler konfederasyonunun merkezidir. Dört büyük kola ayrılır, bu kollardan üçü Kürt biri Türktür. Dil olarak İran Kürtçesine çok yakın bir dil konuşulur. Ayrıca Türk olan kollar da çift dillidir ve kendilerini kimlik açısından ağırlıkla Alevi olarak tanıtırlar. Sinemilli aşiretinin Türkiye genelinde bulunduğu yerleşimler ve köy-mahalle sayıları; Ceyhan (1), Çağlayancerit (4), Doğanşehir (1), Dulkadiroğlu (6), Ekinözü (6), Elbistan (9), Gürün (2) Hekimhan (3), Nurhak (2), Pazarcık (14) ve Sarız (2).
metonio■ Konuşulan kürtçe gramer olarak tamamen kurmancidir. Kurmançtırlar. Millili sinanın soyundan geldikleri ya da sinane milliye intisap ettikleri için sinemilli denir. Milliler milan aşiret konfedarasyonunun üyesi idiler. Inanç olara alevîlik sünnilik ezidilik vardır.
Mamo■ Koord: 38° 12' 8'' D, 37° 34' 35'' K
Karahasanuşağı mahalle
-
Elbistan (
Gücük bucağı) -
Kahramanmaraş■ Karahasanlar, Türkmen ve Kürt unsurları barındıran ve Alevi geçmişe sahip olan Atmalı/Atman federasyonuna bağlı aşirettir.
SN■ © 21.10.1846 Maraş'a bağlı Elbistan kazasında Atmalu Aşireti'nden Kara Hasan oğlu İshak ile Kuldur Aşireti'nin sabık Boybeyi Osman'ın, yolculara ve halka zarar verdiklerinden...
deyar heyran■ Köyde Kürne aşiretine mensup aileler de var.
■ Kurmanci konuşurlar. Kürtçeleri sinemilli alxas ve atmi kürtçesi ile aynıdır. Asıllarının alevi olduğuna dair rivayetler mevcut olmakla beraber sadece iddia boyutundadır. Dersimdeki karsan aşireti ile karasan arasında bir bağ var mı yoksa ses benzerliği mi? Resmi kayıtlarda isimlerinin ne geçtiği bir yana kendilerini karasan diye ifade ederler. Bölge kürtleri de böyle telaffuz eder. Karahasan değil karasan. Kendilerini aslen urfaya bağlayan anlatıları mevcut olmakla beraber tarihsel olarak rişvan atmi konfedarasyonun bir üyesidirler.
Mamo■ Kürt-Sünni Atman yerleşimi.
Karahasanlılar Atman aşiretine bağlıdırlar. Karahasanlıların Elbistan'da Karahasanuşağı, Kavaktepe, Kangal, İkizpınar, Türkören, Armutalan olmak üzere 6 köyü vardır. Aslen Alevidirler. Sünnileşmeleri 1800'lerin sonunda başlamış ve 1950'lere kadar devam etmiştir. Köyde hala Ocak bulunmaktadır yakın dönemde Sünnileşmişlerdir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 9' 35'' D, 37° 36' 31'' K
Toprakhisar mahalle
-
Elbistan (
Gücük bucağı) -
Kahramanmaraş■ Bu civarda aşağı yukarı 20 köy Alxasan Aşiretini oluşturur. Alxasan aşireti Atmiyan/Atmali aşiretin bir koludur.
yalcin■ Köy halkı Alxas ve Kurecîkan aşiretlerine mensup.
■ Koord: 38° 17' 54'' D, 37° 33' 28'' K