Aziziye ölü yerleşim
-
Marmaris (
Bozburun bucağı) -
Muğla■ Ulaşımı güç bir bölgede bulunan eski yerleşim kalıntıları, 20. yy başında Simi adasına göçtükleri söylenen Rumlara aittir.
SN■ Karamaka Rum Köyü, Antik Kasara'nın hemen güneybatısında konumlanmıştır. Arkaik dönemden itibaren Karia Khersonesosu koinonuna (birliğine) dahil olduğu bilinen kent, Hellenistik dönemden itibaren Rhodos yönetimi altına girmiş ve Kamiros şehri tarafından idare edilmiştir. Kasara ve çevresinde görülen bazilikal planlı kiliseler, bölgede yaşamın Bizans döneminde de sürdüğüne işaret eder.
asilyaman■ Koord: 36° 35' 50'' D, 28° 3' 20'' K
Bayır mahalle
-
Marmaris (
Bozburun bucağı) -
Muğla■ Antik Syrna öreni köyün 2 km kuzeydoğusundaki Yoncaağız mevkiindedir. Eskiden Hygassos sanılmış ise de bu görüş terk edilmiştir.
SN■ Koord: 36° 42' 50'' D, 28° 10' 44'' K
Bozburun mahalle
-
Marmaris (
Bozburun bucağı) -
Muğla■ Comhuriyet döneminde kurulan kasabaya Bozburun (eski Apostoli) yarımadasının adı verilmiştir.
SN■ Epigrafik veriler, yerleşim adının ada boğazından hareketle Bosphorus/Bosporanus'tan Bozburuna evrildğine işaret eder.
asilyaman■ Koord: 36° 41' 35'' D, 28° 2' 35'' K
Bozukkale mevki
-
Marmaris (
Bozburun bucağı) -
Muğla■ Milat öncesinden MS 13. yy’a dek kayıtlarda görülen Larumma/Lorymna kentinin kalıntıları mevcuttur. Modern Rumca isim Aplotheka biçiminde de yazılır.
SN■ Koord: 36° 34' 36'' D, 28° 0' 31'' K
Serçe Limanı mevki
-
Marmaris (
Bozburun bucağı) -
Muğla■ Portolan haritalarında Portus Cressa ve Sersa olarak anılan ve ordan Serçe'ye evrilen liman. Antik Phoinix/Phoenix ve Kasara'nın ticari ve askeri limanı. Bölgenin Hellenistik dönemden bu yana Rhodos ticaretinde en önemli bağlantı noktasıdır. Liman içerisinde bulunan en erkeni MÖ 4. yüzyıla, en geç örneği ise MS 11. yüzyıla tarihli batıklar Serçe'nin tarihsel etkinliğine en önemli atıftır.
asilyaman■ Koord: 36° 35' 4'' D, 28° 2' 55'' K
Söğüt mahalle
-
Marmaris (
Bozburun bucağı) -
Muğla 1665 1876a 📖 📖:
Daraxya (idari bölge)
■ Darahya/Traxeia, Bozburun Yarımadasının dağlık güney kısmının genel adıdır.
SN■ Söğüt köyü, Ortaca sahilindeki antik Saranda limanı ve Oyuktepe'deki Thysannus üzerinde yer alır. Kentin polygonal duvarları, bu alanda arkaik dönemden itibaren yerleşim olduğuna işaret eder.
asilyaman■ Köyün eski adı Saranda Köyü'dür. Türkmenler ile Ortodoks Rumların beraber yaşadığı bir köydü. Köye 19. yüzyılın başlarında Kırım Tatarları da yerleşmiştir. Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi kapsamında köydeki Rumlar Yunanistan'a gönderilmiştir. Rumların yerinede Mora'dan gelen Muhacirler iskan edilmiştir.
Berkay■ Saranda: Muğla-Marmaris’in Söğüt Köyü'nde bulunan Cumhuriyet Mahallesi sahil yerleşimini ve buradaki plaj hattını kastetmek için halk tarafından kullanılan isim. Yunanistan’ın Simi (Sömbeki) Adası sakinlerinin büyük kısmı, Söğüt ve Taşlıca (Saranda, Karamaka, Sindili) hattından 1923 yılındaki mübadelede göçmüş “Rum mübâdil”lerden oluşur. Terk edilmiş Karamaka Köyü’nden dolayı da pek çok Simili, soyisimlerinde halen “Kara” ifadesini taşır. Kısacası, Yunanistan'a bağlı Simi Adası’nın bugünkü halkının atalarının bir kısmı için “Eski Söğütlü” ve “Eski Taşlıcalı”dırlar.
Ozan Önen■ Koord: 36° 39' 50'' D, 28° 5' 36'' K
Taşlıca mahalle
-
Marmaris (
Bozburun bucağı) -
Muğla■ Antik Phoiniks harabeleri köyün ilerisinde Serçe Limanı yolu üzerindedir.
SN■ 1831 nüfus sayımı sonrasında Menteşe sancağına bağlı Bayır, Bozburun, Söğüt, Fenaket ve Aleksi nahiyelerinin de içinde bulunduğu bölgeye Yunanca Tracheia'dan uyarlanarak Darahiya/Darahya/Tarahya adı verilmiştir. Darahiya adı ilk kez Evliya Çelebi Seyahatnamesinde yer alır. Osmanlı döneminde Tarahya'ya evrilen isim şeri sicil kayıtları ve bölgedeki mezar taşlarında karşımıza çıkmaktadır. 1968 yılına kadar Sindili ovası'nda konumlanan ve Fenaket olarak adlandırılan köy, bu tarihten sonra günümüzdeki yerine taşınmış ve Taşlıca adını almıştır.
asilyaman■ Koord: 36° 38' 1'' D, 28° 6' 33'' K