Başarı mahalle
-
Çermik (
Yoğun bucağı) -
Diyarbakır■ Ziya Gökalp’in köyüdür. Türkmen veya Kürt yerleşimi olduğu ileri sürülür. ■ Urartu kralı II. Sardur'un Malatya seferinde andığı Aruşi adlı yer olduğu ileri sürülmiştir (Diakonoff & Kashkai s. 13).
SN■ Manav Yerleşimi. Daha çok Batı Anadolu 'da yaşayan Manavlar Güneydoğu Anadolu bolgesinde Çermik ve Çüngüş ilçelerinde yaşarlar. Hanefi mezhebindendirler ve Türkçe konuşurlar.
Ferhat■ Çüngüşün Elyos köyünden geçim zorluğu ve kışların şiddeti yüzünden daralarak kaçan insanların yerleştikleri belirtilmektedir.Köyün asıl yerlilerinin anadili Türkçe olup ezelden beri de Türkçe konuşmaktadırlar.Diyarbakır Türkçesi Bağdattan Adana ya Bakü ye,Tebrize uzanan doğal bir dilden,yani Akkoyunlu ve Karakoyunlu Türklerine ait Azeri lehçesinden ibarettir.Koyun otlatmak yerine otarmak kelimesini kullanmaktadırlar aynı Azerbaycan ve diğer Türk soydaşları gibi,Köyün yerlileri Hanefi mezhebine bağlıdır.1935 nüfus sayımında köyün nufusu 415 kişidir.
Mustafa Yıldızhan■ Çermik ve Çüngüş'te Manav adıyla anılan halk bulunmamaktadır. Bulunduğu iddia edilsede Kuzey Batı Anadolu'da Manavlar yaşamaktadır.
chaluri■ Koord: 38° 5' 50'' D, 39° 31' 16'' K
Çermik ilçe
-
Çermik -
Diyarbakır■ 4. yy’da Ammianus Marcellinus ve 9. yy’da Süryanice Zuknin vekayinamesinin şifalı ılıcasıyla ünlü olduğu belirtilen Abarnê kentidir. Çermük Ermenice `ılıca` anlamına gelir.
SN■ © 24.10.1821 Tuna sahillerinde bina olunan kaleler masrafı için üçe ayrılan Şeyh Bızinli aşiretinin Çermik'teki kısmının hisselerine düşen beş yüz kuruşu miriye teslim eyledikleri.
deyar heyran■ Koord: 38° 8' 8'' D, 39° 26' 58'' K
Çukurelma mahalle
-
Çermik -
Diyarbakır■ Eski haritalarda görülen Kaf köyü Ağırmat’ın kuzeyinde olup halen baraj gölü altında kalmış olmalıdır. Çukuralma köyü eski haritalarda Hop adıyla kayıtlıdır.
SN■ Koord: 38° 0' 21'' D, 39° 8' 26'' K
Günaşan mahalle
-
Çermik -
Diyarbakır■ Kervan Çimeni esasen köyün üstünde olduğu dağın adıdır.
SN■ Koord: 38° 1' 36'' D, 39° 21' 37'' K
Konaklı mahalle
-
Çermik -
Diyarbakır■ Eski yazı kaynaklarda görülen Konakı/Konağı adı yazım hatası olmalıdır.
SN■ Koord: 38° 2' 9'' D, 39° 12' 34'' K
Kuyu mahalle
-
Çermik -
Diyarbakır■ Köy halkı köye Bîr der. Bîr kurmanci ve zazakide kuyu anlamına gelmektedir. Köyün yukarı kısımlarında bazı kuyular bulunmaktadır. Eskiden su ihtiyacı bu kuyulardan sağlanmakta idi.
mustafa■ Koord: 38° 8' 58'' D, 39° 22' 1'' K