haritada ara :   km  
8 yorumu bulundu.
sırala 
Çakmak mahalle - Nurdağı (Sakçagözü bucağı) - Gaziantep
1928 📖: MuhacirinCedit [ Türkçe "yeni muhacirler" ]
1917h 📖: Çakmak
■ 20. yy başında Kafkas göçmeni (Abz/Şaps) yerleşimi. Kısmen Kafkas göçmeni yerleşimi
■ Çakmak köyü Kafkas göçmeni Türkler ile Çerkeslerden oluşmaktadır.
■ Nurdağında üç tane Çerkez köy vardır. Hamidiye, Çakmak, Nogaylar. Bu üç köy de karışıktır. Hamidiyede Atmalı aşiretine mensup 20 Kürt ev var. Çakmakta Çerkez olmayan aileler var. Nogaylarda Aydın ilinden gelen Yörükler vardır.
■ Koord: 37° 11' 37'' D, 36° 50' 50'' K
Hamidiye mahalle - Nurdağı (Sakçagözü bucağı) - Gaziantep
1928 📖: Hamidiye
1917h 📖: Tanecik
■ 20. yy başında Kafkas göçmeni (Çerkes) yerleşimi. Şimdi Kafkas göçmeni yerleşimi
■ Eski adı Danacık Kafkas göçmeni Türklerden oluşmaktadır.
■ Köy halkı Çerkeslerden oluşmaktadır eski ismi Danacık fakat köyde 20 ev Atmalı aşiretine mensup Kürtlerden oluşmaktadır.
■ Koord: 37° 6' 29'' D, 36° 52' 35'' K
Hisar mahalle (Nurdağı bağ) - Nurdağı (Sakçagözü bucağı) - Gaziantep
1917h 📖: Hisar
■ Kısmen Kürt-Sünni (Atman) yerleşimi
■ Hisar karışık bir mahalledir Arap var, Atmalılar var. Besniden gelen Hevediler var. Ayrıca Türkmenler de vardır. Çoğunluğu Kürttür Arap ve Türkmen büyük azınlık.
■ Koord: 37° 9' 0'' D, 36° 54' 18'' K
İslahiye ilçe - İslahiye - Gaziantep
1911hk 📖: Islahiye | Niboli
1523t 📖: Güvercinlik (idari bölge)
Y17 📖: Nikópolis [ Yunanca "zaferkent" ]
■ Delikanlu aşiretine ait olan arazide, 1866’da Derviş Paşa komutasında Fırka-i İslahiye’nin Kozan ve Gâvurdağı aşiretlerini tedip harekâtı sırasında garnizon ve kasaba kurulmuş ve adlandırılmıştır. Büyük İskender’in İssos zaferi ertesinde kurdurduğu antik Nikopolis (Niğbolu) öreni modern kentin içinde kalmıştır. SN
■ İslahiye merkezin yaklaşık üçte ikisi Türklerden, üçte biri Kürtlerden oluşmaktadır. Az da olsa Arap kökenli insanlar da yaşamaktadır. Mert Çakmak
■ Gaziantep'te Kürt nüfusun çoğunlukta oldugu tek ilçe Islahiye ilçesidir. İlçe nufusunun %60 kadarı Kürtlerden oluşmaktadır. Buradaki Kürtler de buraya 1900 lü yılların başında getirilmiştir. Diğer ilçelerde de Kürt köyleri vardır ama çok az sayıdadır.
■ İlçe merkezinin çoğunluğunun Kürt olduğu bilgisi yanlıştır İslahiye merkezin çoğunluğu Türktür ciddî oranda Kürtlerde mevcuttur. Küçük bir Arap azınlığıda bulunmaktadır.
■ Koord: 37° 1' 23'' D, 36° 37' 40'' K
Kırıkçalı mahalle - İslahiye - Gaziantep
1917h 📖: Kırıkçalı
■ Kısmen Bulgaristan göçmeni yerleşimi
■ Köy halkı geçmişte tamamen Bulgar göçmeni Türk ailelerden oluşuyordu fakat sonradan köye Kürtler ve çevre köylerden Türkmen aileler yerleşmeye başladı ve etnik yapı değişti.Günümüzde Bulgar göçmenleri azınlık durumdadır Bulgar göçmeni aileler çoğunlukla İslahiye merkez ve Antep merkeze göç etmişlerdir. Köyün şuanki etnik yapısı Kürt ve Türkmen nüfustan oluşmaktadır.
■ Koord: 36° 59' 39'' D, 36° 37' 13'' K
Nogaylar mahalle - Nurdağı (Sakçagözü bucağı) - Gaziantep
1928 📖: Muhacirin Atik [ Türkçe "eski muhacirler" ]
1917h 📖: Nogaylar
■ 20. yy başında Tatar veya Nogay (Nogay) yerleşimi. Kısmen Yörük yerleşimi
■ Nogaylar köyü Yörük Türkmenlerden oluşmaktadır.
■ Köy halkı Aydın'dan gelen Yörük Türkmenler ile Çerkeslerden oluşmaktadır.
■ Koord: 37° 13' 46'' D, 36° 52' 11'' K
Sakçagözü mahalle - Nurdağı (Sakçagözü bucağı) - Gaziantep
1928 📖: Keferdiz (idari bölge) [ Süryanice kfar "köy" ]
1884hk 📖: Sakçagözü [ Türkçe sakça "saklı, mahfuz" ]
Y180 📖: Gerbedisso [ Süryanice kfar dîşo? ]
Suriye göçmeni yerleşimi
■ Roma dönemi menzil haritalarında görülen Gerbedisso biçimi Süryaniceden uyarlanmıştır. Malatya Doğanyol ilçesi de Keferdiz adını taşır. Günümüzde kasaba nüfusunun tamamına yakını Suriye göçmenlerinden oluşur. SN
■ © 22.02.1920 Islahiye kazası, Keferdiz nahiyesi merkezinin Sakçagöz olduğuna ve nahiye müdürünün orada vazife yaptığına dair Hariciye Nezareti'ne gönderilen yazı. deyar heyran
■ Sakçagözü beldesinde Naim arap aşireti var. Türk alevisi var. Atmalı Kabalar ve Ketiler vardır. Muştan gelen Atmalılar var. Gözlühöyükten giden Çelikanlılar vardır. Hurşitağaların Ermeni oldukları söylenirdi. Hevedili Rışvanlar vardır. Daha sayamadağım çeşitli aşiretlerde yaşamaktadır. Çoğunluğu Arapların oluşturduğu beldede Türk ve Kürtler önemli bir azınlığı oluşturur.
■ Köy ikiye ayrık durumda birisi yukarı mahalle birisi de köyün içi dediğimiz anayolun aşağısında kalmaktadır. Yukarıda çoğunluğu Türk Alevi nüfusu olmakla birlikte Kürtçe konuşan ama geçmişte Türk olduğunu iddia eden Alevilerle birlikte birkaç SÜNNİ Türk hane bulunmaktadır. Yolun aşağısındaki köyün içi dediğimiz kısımda ise Muhacir (Maacır), Sünni Arap, Urfa ve muhtelif doğu illerinden gelen Şafii Kürt nüfusuyla birlikte Türk Alevi nüfusu bulunmaktadır. [Barış]
■ Koord: 37° 10' 25'' D, 36° 55' 41'' K
Terken mahalle - Nurdağı (Sakçagözü bucağı) - Gaziantep
1928 📖: Tirkân [ Kürtçe "Türkler (aş.)" ]
■ 20. yy başında Türkmen yerleşimi. Şimdi Türkmen (Têrikan) yerleşimi
■ 1870 dolayında Haymana (Ankara) dolaylarından gelmişlerdir. deyar heyran
■ Terken köyü Türkleşmiştir aşiret olarak Terikanlı aşiretine mensup Kürt kökenli olsalarda yöre halkı kökeni unutmuş ve Türk olduğunu söylemektedir Kürtlükle uzaktan yakından bir alakası kalmayan köylülerle yaptığım görüşmede Kürdüz diyen görmedim.
■ Koord: 37° 7' 27'' D, 37° 0' 26'' K


 
Copyright 2010-2023 Sevan NİŞANYAN. Alıntılarda kaynak gösterilmesi rica olunur.