Akmeşe köy
-
Divriği -
Sivas■ © 23.09.1854 Divriği kazasının Ziniski nahiyesi ahalisinin Divriğili İmam Hüseyin Efendi'den şikayeti.
deyar heyran■ Günümüzdeki adı Akmeşe'dir. Maliyeden Müdevver Defterler serisindeki 1519 tarihli evkaf defterinde (no:3332) bu köyün, Divriği'den eski bir şehir olduğu, sonradan harap olmak suretiyle köy haline geldiği bilinmektedir.1649'da köye uğrayan Evliya Çelebi de köyde cami, han ve hamam bulunduğunu, köyün bağlık, bahçelik, mamur ve müzeyyen bir yer olduğunu yazmaktadır.
■ Koord: 39° 27' 59'' D, 38° 1' 14'' K
Akpelit köy
-
Divriği (
Danişment bucağı) -
Sivas■ Köyde birkaç hane Alevi nüfusu vardır.
■ Bir söylentiye göre köy halkının tamamı Alevi kökenlidir. Eski bir tarihte birçoğu Alevilikten Sünniliğe geçmiştir. Geçiş sebepleri ise devlet baskısı ile olmamış, dönemin Alevi dedesinin köydeki birtakım kadınlarla ilişki kurmasından dolayı bu duruma kızıp, mezhep değiştirmişlerdir. Köy 1. Dünya savaşı zamanında tüm erkeklerin askere alınmasından dolayı savunmasız kalmış ve bu devirlerde birçok Ermeni baskınına uğramıştır. Bu baskınlarda köyün genç, yaşlı kadınları evlere tıkılmış, hepsi defalarca soyulmuş, dayak yemiş ve bazıları ise tecavüze uğramıştır. (Bu anlatılanlar büyük babaannemizden ananemize anlatılmış ondan da bizlere anlatılmıştır. Büyük babaannemiz 1. Dünya savaşı döneminde 28-29 yaşlarında 3 çocuklu ve eşi askerde ölmüş bir duldur.)
bıktımüyeolmaktan■ Koord: 39° 16' 13'' D, 38° 20' 32'' K
Arıkbaşı köy
-
Divriği (
Danişment bucağı) -
Sivas■ Bir dönem Danişment bucak merkezi idi. Brastik adı için bkz. Pülümür Salkımözü.
SN■ 1530 tarihli Osmanlı tahrir defterine göre köyün adı Pirestik'tir. Her ne kadar köyün adının Kürtçe olduğu söylense de ahalisi günümüzde kendisi Türkmen olarak bilir ve Kürtlük ile bir ilgilerinin olup olmadıkları hakkında bir bilgi sahibi değildir. Yalnızca 1800 lü yılların sonlarında bir Kürt Alevi dedesinin köye gelip ömrünün sonuna kadar yaşadığı ve mezarının köyün yeni mezarlığında olduğu bilinmektedir. 1530'lu yıllarda mezrası olmayan köyün 1548 yılında Sagmanik adlı bir mezrası vardır. Günümüzde Sağmenik diye köy halkının telaffuz ettiği bu yere köylü gidip piknik yapmaktadır ancak Sağmenik denilen yerde herhangi bir yaşam izine dair kalıntı yoktur.
■ Koord: 39° 10' 15'' D, 38° 11' 54'' K
Derimli köy
-
Divriği -
Sivas■ Türkmen yerleşim yeridir. 1530 tarihli Osmanlı tahrir defterine göre köyün adı Kağnud-ı sufla'dır (Aşağı Kağnud). Köyümüz bir zamanlar Divriği Ağılcık (Tuğut) köyünün mezrasıymış.
■ Körküsü/Oğulbey aslında bu köyün mezrasıdır. Günümüzde bu iki köy bir muhtarlıktan yönetilir. Köyde 1 sülale çingene, 1 sülale ermeni ve 1 sülalede dersim kökenlidir.
bıktımüyeolmaktan■ Koord: 39° 14' 53'' D, 38° 10' 46'' K
Divriği ilçe
-
Divriği -
Sivas■ Bizans kaynaklarında Tephriki olarak anılan kent 9. yy’da Arap desteğiyle Bizans kilisesine isyan eden ayrılıkçı Pavlikçi mezhebinin merkez üssü idi. 872 yılında Bizans kuvvetlerince ele geçirilmesini 10. yy’a ait Theophanes Zeyli ayrıntılı olarak anlatır. Rumca isim şüphesiz Arapçadan aktarılmıştır.
SN■ 1530 tarihli Osmanlı tahrir defterine göre Divriği 13 mahalleden oluşmaktadır. 12 mahalle ahalisi Müslüman, 1 mahalle ahalisi ise Hristiyanlardan oluşmaktadır. Mahallelerin adları şu şekildedir: 1- Cami-i Kebir, 2- Kaya Mescidi, 3- Paspan, 4- Bezazistan Mescidi, 5- Kürtüncü, 6- Arhudsu, 7- Kemankeş, 8- Pullur, 9- Kantabay(kayıtbay), 10- Sinaniye Mescidi, 11- Eruncaz, 12- Ali Çelebi, 13- Ermeniyan. 1548 tarihli Osmanlı tahrir defterine göre Divriği de bir mahalle daha kurulmuş olup adı Mescid-i sufladır.
■ Divriği'nin merkezinin nüfusu yaklaşık %50 Alevi-Türk, 10'u Alevi Kürt ve Zaza, %40 Sünni-Türktür. Köylerinin nüfusuysa tam olarak 3482 Alevi-Türk(%70.5), 961 Alevi Kürt ve Zaza(19.5), 270 Sünni-Türk(%5.5) ve 225 Sünni-Kürtten(%4.5) oluşmaktadır.
Mursallı■ Koord: 39° 22' 17'' D, 38° 7' 2'' K
Duruköy köy
-
Divriği -
Sivas■ Köye adını veren Nareg Manastırı (Naregavank) 1021’de Van bölgesinin Bizans’a bırakılması üzerine Ağtamar yakınındaki Narek Manastırından (şimdi Gevaş Yemişli köyü) göçen keşişler tarafından kurulmuştur. Narek’li şair Aziz Krikor’un naaşının da buraya nakledildiği rivayet edilir. Azizin mezarı halen yerel Alevilerce Şanmaz Pir Hazretleri adıyla ziyaret edilmektedir.
SN■ Günümüzde köy halkı Sünni inancında olsa da geçmişte bu köy Alevi köyüydü. Tam olarak bilinmeyen bir dönemde köy halkı yavaş yavaş Alevilikten Sünniliğe döndürülmüştür.
■ Köy halkı, Alevi-Türkmen Avşarlar olduğunu, 19. yüzyılda Sünniliğe döndürüldüğünü söyler.
Mursallı■ Bu köy toplama bir köydür. Nüfusunun bir kısmı Erzincan’dan, bir kısmı Divriği köylerinden ve bir aile ise Tunceli’den gelmedir. 20.yy başlarında Tunceli’den 2 erkek ve 1 kız 3 kardeş küçük yaşta bu köye gelmiş ve zorla sünnileşmişlerdir. Bu aile Tuncelili akrabalarıyla günümüzde iletişim halindedir.
bıktımüyeolmaktan■ Koord: 39° 17' 50'' D, 38° 20' 0'' K