Aktoprak köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy esasen Türkmen köyüdür. Lakin köye sonraları Teke Türkmenleri ile Toroslar'dan gelen Yörükler ve Toros Arapları da yerleşmiştir. Köy resmen bir kültür mozaiğidir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 2' 20'' D, 30° 5' 49'' K
Alibeyce köy
-
Emirdağ -
Afyon■ Boynuyoğunlu Aşireti Kerkük'ten Anadolu'ya iskan edilmiştir ve Anadolu'da birçok köy kurmuşlardır.
Alparslan Kartal■ Koord: 39° 6' 50'' D, 31° 6' 54'' K
Avdan köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy halkı Danişmendli Türkmenleri'nden Süleymanlı Aşireti'ne mensup Türkmenler ile Macan veya Mican obası diye bilinen Yörükler'den oluşmaktadır. Lakin sonraları köye Mihmadlı Aşireti'ne mensup Türkmenler yerleşmiştir. Mihmadlılar'ın ise bir kısmı Kuşadası taraflarına giderek Türkmen isminde bir yerleşim yeri kurup, oraya yerleşmiştir.
Alparslan Kartal■ Dinar ilçesinde 2 Avdan köyü var iken ayrım için bir dönem ; birine ön ek olarak Dazkırı diğerine Kasaba eklenip kullanılmıştır..
ishak levent■ Koord: 38° 5' 22'' D, 30° 4' 7'' K
Aydınyaka köy
-
Emirdağ (
Umraniye bucağı) -
Afyon■ Köy halkı Bulgaristan'dan gelen Muhacir Türkler'den oluşuyor. Fakat Balkanlar'dan gelen Türkler aslında Fatih Sultan Mehmet döneminde oralara iskan edilen ve kökeni Karamanoğulları'na dayanan Avşar Boyu'na mensup Akıncı ve Silahtar Türkmen Sülaleleri'dir. Bu insanlar tarihte Evlad-ı Fatihan diye de geçmektedir.
Alparslan Kartal■ Koord: 39° 12' 55'' D, 31° 16' 45'' K
Balcam köy
-
Emirdağ -
Afyon■ Köye ilk gelen sülaleler sırasıyla İbilioğulları, Hıdırlılar, Ayıcıuşağı, Muratlıoğluları, Mahsıtlılar, Altıntaşlar ve Kayalar'dır. Bu ailelerin tamamı Türkmen Boylarındandır. Sadece Muratlıoğluları ailesi Yörük'tür.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 56' 45'' D, 31° 11' 41'' K
Büyüktuğluk köy
-
Emirdağ (
Davulga bucağı) -
Afyon■ Halkının Kürt kökenli olduğu söylenir.
SN■ Köy 19. yüzyılda kurulmuş, 1945 veya 1946 senelerinde muhtarlık alarak köy olmuştur. Köy halkının bir kısmı Aşağıpiribeyli'den gelen Türkmenler'den, diğer kısmı Doğu Anadolu'dan gelen Türkmenler'den oluşur.
Alparslan Kartal■ Koord: 39° 0' 19'' D, 31° 33' 58'' K
Camili köy
-
Emirdağ (
Umraniye bucağı) -
Afyon■ Köy bulunduğu mevkii Kiremitçi Tepe olarakta adlandırılır. Köy halkı 19. yüzyılın sonlarına doğru Bulgaristan'dan gelen Muhacir Türkler'dendir.
Alparslan Kartal■ Koord: 39° 11' 49'' D, 31° 18' 7'' K
Cumhuriyet köy
-
Dinar (
Dombayova bucağı) -
Afyon■ Cumhuriyetin ilk yıllarında Aliköy veya Seydili, Ömerli ve Yukarı Akça köylerinin birleştirilmesiyle kurulmuştur. Türkiye'de Cumhuriyet adını alan ilk yerleşim olmalıdır.
SN■ Üç tane küçük yerleşim biriminin birleşmesiyle kuruldu. Bunlar; Seydili yani Aliköy ile Orta yani Ömerli mahalleleri Uluköy kasabasından, YukarıAkça mahallesi ise Akça köyünden bölünmüştür. Cumhuriyet köyü, Akça köyü ve Uluköy kasabası halkları arasında akrabalık ilişkiside vardır ve hepsi Danişmendli Türkmenleri'nden Süleymanlı/Selmanlı Aşireti'ne mensuptur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 12' 2'' D, 30° 15' 18'' K
Çamlı köy
-
Dinar -
Afyon■ Türkmenler ile Balkanlar'dan gelen Muhacir Türkler birlikte yaşamaktadır.
Alparslan Kartal■ Koord: 37° 57' 20'' D, 30° 7' 59'' K
Çapalı köy
-
Dinar (
Dombayova bucağı) -
Afyon■ Köy halkının bir kısmı Çölovası'ndan gelen Türkmenler'den, geriye kalanlar Osmanlı tarafından zorla yerleşik hayata geçirilen Yörükler'den oluşmaktadır. Aygündüz, Büyüksancar, Küçüksancar, Yedioluk yaylaları görülmeye değerdir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 3' 24'' D, 30° 18' 30'' K
Çayüstü köy
-
Dinar (
Dombayova bucağı) -
Afyon■ Köy halkı halen Gımıllı diye tabir eder. Köy halkı geleneklerine bağlı Türkmenler'den oluşuyor. Ayrıca köy Büyük Menderes Irmağı'nın da çıkış yeridir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 14' 17'' D, 30° 15' 47'' K
Çobansaray köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy halkı Türkmen'dir. Danişmendli Türkmenlerinden Süleymanlı Aşireti'ne mensuptur. Dinar yöresinde Çobansaray, Akgün ve Çayüstü köyleri 3 kardeşlerin köyü diye bilinirler. 3 köyde aynı soydan gelirler.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 7' 5'' D, 30° 11' 26'' K
Davulga belediye
-
Emirdağ (
Davulga bucağı) -
Afyon■ Halkının Kürt kökenli olduğu söylenir. ■ Davulga adı, 1. eski dilde tapılga `buluntu, ganimet`, veya 2. `kocayemişi, arbutus unedo` anlamlarına gelebilir. Yemişin adı muhtemelen birinci anlamın türevidir.
SN■ Kasaba 17. veya 18. yüzyılda Azerbaycan'ın Karabağ ve Gence bölgelerinden gelen Karabağlı Oymağı'dan Türkmenler tarafından kurulmuştur. Karabağlı Oymağı soy itibariyle hem Karluklar'a hem de Oğuzlar'a dayanmaktadır. Aşiret ilk geldiğinde Davulga kasabası, Bolvadin'e bağlı Büyükkarabağ kasabası ve günümüzde Eskişehir'in Çifteler ilçesine bağlı Alikan köyünü kurmuşlardır. Nüfusun artması ile günümüzde sadece Afyonkarahisar'da 30 civarında Karabağlı Aşireti'ne mensup köy vardır.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 58' 45'' D, 31° 22' 23'' K
Genceli mahalle (Gençali bağ)
-
Dinar -
Afyon■ Eski köy terk edilmiş ve halk karayoluna yakın olan yeni yerleşime taşınmıştır.
SN■ 1860 yılında Kafkasya'dan gelen Çerkesler köye yerleşmiştir. Çerkesler Şapşığ olarakta bilinmektedir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 0' 48'' D, 30° 3' 17'' K
Hamzahacılı köy
-
Emirdağ -
Afyon■ © 04.03.1840 Esbkeşan'da Hamza Hacılı köyünde aşiret beyi Müstecab oğlu Ahmed Bey'in Kastamonu'ya sürgün edilmesi. g.tt
deyar heyran■ Köy Bozulus Türkmenler'i tarafından kurulmuştur. Bozulus Türkmenler'i tarihte Akkoyunlu Devleti'ni kuran bir Türkmen Oymağı olarak bilinir. Günümüzde Bozulus, Musacalı ve Morcalı Türkmenler'i beraber yaşamaktadır.
Alparslan Kartal■ Koord: 39° 2' 32'' D, 31° 17' 36'' K
Haydarlı belediye
-
Dinar (
Haydarlı bucağı) -
Afyon■ Osmanlı kayıtlarında Çölabad adı verilen bölgenin idari merkezi Haydarlı köyüdür. 1603-1618 Osmanlı-İran savaşında Osmanlı'ya iltica eden Türkmen Cevanşir aşireti 18. yy başlarında bu bölgeye iskan edilmiştir.
SN■ Tarihi kayıtlarda Çölabat veya Çölovası olarak belirtilen kaza yani ilçe burasıdır. Günümüzde nüfusu 10 binin üzerine olan Dinar'a bağlı bir beldedir. Ülkemizde hastanesi olan iki beldeden birisidir. Çölovası olarak bilinen 7 belde ve 9 köyün idari ve iktisadi merkezidir. Çölovası Danişmendli Türkmenler'i olarak adlandırılan Türkmen Aşiretleri'nin yerleştiği bir coğrafyadır. Özellikle Danişmendlilerin Cevanşir Aşireti ağırlıklı olarak Çölovası'na iskan edilmiştir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 15' 35'' D, 30° 23' 5'' K
Hisarköy mahalle (Davulga bağ)
-
Emirdağ -
Afyon■ İlçeye adını veren asıl Emirdağ hisarı burasıdır. MÖ 27 öncesine ait sikkeleri varsa da, ancak 7. yy’da Bizans’ın Anatolia askeri ilinin (thema) başkenti olduğunda önem kazandı. 8. yy’da Araplar tarafından kısa süreli fethedildi. Bizans imp. II. Mihail (820-829) buralı idi. Arap kaynaklarında Amuriye olarak sıklıkla anılır.
SN■ Köy halkı Türkmenler ile Balkanlar'dan gelen Muhacir Türkler'den oluşmaktadır.
Alparslan Kartal■ Koord: 39° 1' 14'' D, 31° 17' 36'' K
Kabaklı köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy halkı Macan veya Mican diye bilinen Yörük obasının yerleşik hayata geçmesi ile kurulmuştur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 7' 27'' D, 30° 5' 14'' K
Karacalar köy
-
Emirdağ -
Afyon■ Köy halkı Morcalı Aşireti'ne mensup Sünni-Hanefi mezhepten Türkmenler ile Alevi Yörükler'den oluşur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 58' 41'' D, 31° 14' 31'' K
Kızıllı köy
-
Dinar -
Afyon■ Türkmen köyüdür. Köy halkı Danişmendli Türkmenleri'nden Bıçakçı Aşireti'ne mensuptur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 8' 9'' D, 30° 6' 47'' K
Körpeli köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy halkı yerli Türkmenler ile Balkanlar'dan gelen Muhacir Türklerden oluşmaktadır.
Alparslan Kartal■ Koord: 37° 55' 58'' D, 30° 8' 26'' K
Örenköy köy
-
Emirdağ (
Davulga bucağı) -
Afyon■ Köy halkının ataları 18. yüzyılda bölgede yaylak ve kışlak hayatı yaşayan Yörük ve Türkmenler'dir. Köy tapu kayıtları ile vergi defterlerinde 1834 senesinde Viran Karyesi olarak kaydedilmiştir. Köy halkı 150 seneyi aşkın bir süredir Örenköy'de yaşamaktadır. Köy de kürt nüfus yoktur. Köy Türkmen ve yörük köyüdür.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 50' 54'' D, 31° 34' 47'' K
Soğukkuyu köy
-
Emirdağ -
Afyon■ Köy halkı Morcalı Aşireti'ne mensup Türkmenler ile sonradan köy yerleştirilen konar-göçer Yörükler'den oluşmaktadır.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 59' 19'' D, 31° 12' 47'' K
Tekin köy
-
Dinar -
Afyon■ Eski adı ’Kürtköyü’ olduğu halde ’Danişmendli Türkmenleri’ne ilişkin yerel hafızanın oluşmuş olması, sözlü tarihin güvenilmezliğine dair kuvvetli bir örnektir.
SN■ Köyün 17. yüzyılda Danişmendli Türkmenleri'ne mensup Türkmen Sülaleleri tarafından kurulduğu bilinmektedir. Günümüzde köy de yaşayanlar da kendilerini Türkmen olarak tanımlar. [Hafıza, imal edilebilir - SN] Köy halkı Anadolu'nun doğusundan geldiği için Kürt demişler. Yoksa soy olarak Türkmen oldukları Afyon Şer'iyye Sicillerinde mevcuttur. Fakat Alanya'nın Türkler ismindeki kasabasını araştırmanızı tavsiye ederim. Alanya'ya gittiğimde arkadaşlarım bana çok şaşırtıcı bilgiler anlatmışlardı. [Okunduktan sonra silebilirsiniz.]
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 1' 4'' D, 30° 7' 11'' K
Tezköy köy
-
Emirdağ -
Afyon■ Nüfusu kısmen Alevi-Yörük ve kısmen ’Muslucalı’ adı verilen Türkmenlerdendir. Karş. A. Özdoğan, `Tez Köyünde Ekonomik Hayat` (AÜDTCF 1969).
SN■ Köy halkı Musacalı Aşireti'ne mensup Sünni-Hanefi Türkmenler ile Alevi Yörükler'den oluşur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 57' 14'' D, 31° 8' 47'' K
Yakaköy köy
-
Dinar -
Afyon■ Türkmen ve Yörük köyüdür. Türkmenler Türkmenleri'nden Bıçakçı Aşireti'ne mensuptur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 6' 22'' D, 30° 7' 27'' K
Yarımca köy
-
Emirdağ -
Afyon■ 19. yy sonlarında Tevfikiye adıyla Rumeli muhaciri yerleşkesi olarak kuruldu. Sonradan Musacalı Aşireti'ne mensup Türkmenlerin yerleştiği köyün adı Yarımca olarak değiştirilmiştir.
Alparslan Kartal■ Koord: 39° 5' 4'' D, 31° 8' 31'' K
Yüksel köy
-
Dinar -
Afyon■ İsyancı özellikleriyle tanınan Cerit toplumunun köyüdür. Ceridlerin Beğdili Oğuz Türkmenlerinden olduğuna ilişkin rivayet herhangi bir tarihsel veriye dayanmaz.
SN■ Köy halkı Türkmenler ile Yörükler'den oluşmaktadır. Türkmenler Danişmendlilere, Yörükler ise Macan obasına mensuptur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 7' 51'' D, 30° 3' 27'' K